На Рівненщині СБУ попередила контрабанду бурштинових виробів на майже 2,5 млн грн

Служба безпеки України заблокувала у Рівненській області контрабанду нелегальних виробів з бурштину. Під час обшуків у ділків вилучено «сонячний камінь» та вироби з нього на майже 2,5 млн грн.

Оперативники спецслужби встановили, що товар зловмисники планували контрабандно переправити до однієї з країн Східної Азії. За попередніми даними слідства, незаконний бізнес організували мешканці райцентру Сарни, які на даний час уже перебувають під слідством за аналогічний злочин.

Незважаючи на це, ділки продовжили свою протиправну діяльність. Вони скуповували бурштин-сирець, з якого кустарним методом виготовляли бурштинові вироби для продажу, переважно, іноземним замовникам.

Під час обшуків за місцями проживання та у підсобних приміщеннях організаторів протиправної діяльності правоохоронці вилучили:

  • 235 кг бурштину великих фракцій;
  • 8 кілограмів готових виробів з бурштину;
  • обладнання для обробки бурштину;
  • чорну бухгалтерію.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 240-1 (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно та оголошення підозр причетним особам.

Блокування протиправної діяльності проводилось спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції в Рівненській області за процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури.