СБУ ліквідувала міжнародне угруповання, яке фальшувало документи ЄС для понад 1000 нелегалів з Афганістану та Сомалі

СБУ знешкодила міжнародне злочинне угруповання, яке займалось незаконною легалізацією іноземців в Євросоюзі. У ході слідчо-оперативних дій на Київщині викрито організаторів групи та ліквідовано підпільну типографію із виготовлення фальшивих документів для перебування в ЄС.

Зловмисники збували готові підробки нелегалам з Близького Сходу, а також з Афганістану, Сомалі та інших країн з підвищеною терористичною загрозою.

За попередніми даними, масштаб незаконних оборудок становив понад 40 млн у гривневому еквіваленті. При цьому «клієнтами» зловмисників стали щонайменше тисяча іноземців.

Встановлено, що учасники угруповання виготовляли для своїх клієнтів підроблені європейські посвідки на постійне проживання, водійські посвідчення та ID-картки. Зв’язок із замовниками фіктивних документів підтримували через підпільний кол-центр.

Під час обшуків у лабораторії та за місцями перебування зловмисників правоохоронці виявили:

  • фальшиві документи, підготовлені до відправлення за кордон,
  • обладнання для виготовлення підробок,
  • бланки, печатки та пристрої для нанесення голографічних знаків,
  • засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності,
  • електронну базу «клієнтів»,
  • гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення організаторам угруповання про підозру та обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ, триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до нього.

Заходи із викриття незаконної діяльності проводили співробітники Департаменту контррозвідки спільно з Головним слідчим управлінням СБУ за процесуального керівництва прокуратури.