СБУ ліквідувала ще дві схеми Covid-фальшувань: зловмисники «вакцинували» майже 3 тисячі українців у Рівному та на Черкащині

Служба безпеки України у ході комплексних заходів щодо протидії системним загрозам у сфері охорони здоров’я громадян України цього тижня викрила ще 2 схеми фальшувань міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Цього разу – на Черкащині та у Рівному.

Черкащина.

Понад рік сімейні лікарі однієї із поліклінік регіону вносили щомісяця до електронної системи охорони здоров'я «eHealth» до 100 фейкових записів про вакцинацію громадян без проведення щеплення. Такий «бізнес» дозволив заробити зловмисникам майже 2,5 млн грн.

За даними слідства, організувала схему головна медична сестра однієї із міських поліклінік регіону, вона залучила до оборудки ще декількох медпрацівників та лікарів.

«Клієнтів» знаходили серед відвідувачів медичного закладу, які мали певні застереження щодо щеплення. Таким пацієнтам пропонували просте рішення: сплатити 2 тис. грн і отримати сертифікат, оминувши процедуру вакцинації.

Після отримання коштів сімейний лікар вносив персональні дані начебто вакцинованих осіб у журнали реєстрації та до електронної системи охорони здоров'я «eHealth».

У ході обшуків, проведених за місцем роботи учасників оборудки, правоохоронці виявили та вилучили:

  • журнали реєстрації вакцинованих осіб та звітність про щоденну вакцинацію громадян;
  • чорнові записи зі списками «клієнтів» на липову вакцинацію;
  • комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;
  • готівку, ймовірно одержану протиправним шляхом.

Наразі планується повідомлення зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Рівне.

У Рівному схему підробки сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 організував сімейний лікар однієї з амбулаторій області. Він поставив на «конвеєр» виготовлення підробок. Щодня 5-10 українців отримували сертифікат про вакцинацію без проведення щеплення. Це забезпечувало йому додатковий дохід від оборудки у 500 тис. грн щомісяця.

За матеріалами слідства, для пошуку «клієнтів» лікар долучив на партнерських умовах знайомого. Його спільник працював на залізниці і це дозволяло йому підтримувати постійний потік бажаючих отримати фейковий сертифікат про вакцинацію.

За це організатор сплачував «колезі» 25% з кожної оборудки. З «клієнтів» брали від 1400 до 2000 тис. грн за фальшивку.

Правоохоронці затримали медика у його робочому кабінеті під час отримання чергової «винагороди» за підроблений сертифікат.

У ході обшуків, проведених за місцем роботи лікаря та за адресами мешкання обох спільників, правоохоронці виявили та вилучили:

  • комп’ютери із доказами протиправної діяльності;
  • чорнові записи із персональними даними осіб, які бажали отримати підроблений сертифікат;
  • підготовлені паперові сертифікати про вакцинацію від COVID-19 та готівку, отриману, очевидно, незаконним способом.

Наразі лікарю оголошено про підозру за ч. 4 ст. 354 (підкуп), ч. 2 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів) та ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, що обробляється на коп’ютерах) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та виявлення і притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до оборудки.

Заходи із викриття правопорушень проводили співробітники СБУ в Рівненській та Черкаській областях спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Рівненської та Черкаської обласних прокуратур.

СБУ нагадує, що за виготовлення та використання підроблених документів, у тому числі результатів тестів і сертифікатів про вакцинацію від COVID -19, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.