У СБУ вшанували пам'ять героїв, які звільняли захоплений терористами Слов’янськ

Сьогодні співробітники СБУ спільно з військовими ООС та представниками місцевої влади поклали квіти до пам’ятника загиблим учасникам АТО, який встановлений неподалік місця бою на околиці Слов’янська.

«Ми схиляємо голови у пам’ять про тих, хто віддав своє життя за Україну. Дякуємо воїнам, які пройшли випробування війною і продовжують свою боротьбу на сході нашої держави», - зазначив керівник сил та засобів ЦСО «А» СБУ в районі проведення ООС.

5 травня 2014 року – одне із перших масштабних боєзіткнень українських військовослужбовців з учасниками незаконних збройних формувань. Бій, який тривав кілька годин, перетворив антитерористичну операцію у повномасштабний конфлікт за державний суверенітет і територіальну цілісність України.

Того ж дня бійці ЦСО «А» СБУ та Національної гвардії на бронетранспортерах рушили у напрямку Слов’янська. Але в районі залізничного переїзду поблизу Семенівки військові потрапили у засідку. Незважаючи на чисельну перевагу ворога, українські військовослужбовці прийняли бій.

У боєзіткненні СБУ втратила двох спецпризначенців Центру спеціальних операцій «А»: полковника Олександра Аніщенка та майора Руслана Лужевського. Загиблим військовослужбовцям було присвоєно звання «Герой України», з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Національна гвардія України втратила прапорщика Віктора Долінського, нагородженого орденом За мужність ІІІ ступеня (посмертно).

Минуло сім років після цього кривавого бою та пам’ять про подвиг українських бійців назавжди залишиться в історії України.

Місто Слов'янськ стало першим в Україні, яке захопили російські диверсійні групи під час війни на сході України. Місто було звільнено українськими військовослужбовцями менше ніж за три місяці.

Вічна пам’ять Героям!