Вплив на економіку – один із інструментів у гібридній війні проти України, – Іван Баканов

Вплив на економіку України – один із напрямів, який країна-агресор намагається використовувати в гібридній війні проти нашої держави. Про це Голова СБУ Іван Баканов заявив на Міжнародному антикорупційному форумі «Клептократія і незаконні фінансові потоки».

«У нинішніх умовах агресору не обов’язково захоплювати території – достатньо працювати на підрив економіки, створювати перешкоди стратегічним підприємствам, стимулювати корупцію та контрабанду тощо. І саме у таких випадках ці явища стають полем для роботи спецслужби. Часто подібні тіньові схеми мають на меті завдати прямої шкоди обороноздатності країни», – розповів Іван Баканов.

Для прикладу він нагадав кілька корупційних механізмів, викритих Службою безпеки. Зокрема, припинено спроби вивезти за кордон військову техніку та комплектуючі до неї з порушенням експортного контролю, викрито закупівлю парашутних систем, які не відповідають вимогам оборонного замовлення.

Відтак спецслужба офіційно передала до Міноборони вилучені з незаконного обігу запчастини до авіа- та бронетехніки, зенітно-ракетних комплексів на суму близько 1 млрд гривень.

Також із початку року СБУ розпочала 162 досудові розслідування стосовно контрабанди та порушень митних правил, знешкодила 9 організованих злочинних угруповань. Окрім того, за цей період за контрабанду було засуджено 110 осіб, а за корупцію на кордоні – ще 18.

«І якщо ж говорити про економічний ефект виключно від роботи Служби, то він цілком реальний: донараховано майже 2 млрд митних платежів і вже сплачено майже 1 млрд гривень до держбюджету», – повідомив Іван Баканов.