За матеріалами СБУ повідомлено про підозру топменеджеру харківського «коксохіму»

У Харкові Служба безпеки України викрила у причетності до забруднення навколишнього середовища директора коксового заводу. Топменеджеру повідомлено про підозру у вчиненні злочину, а роботу заводу тимчасово припинено.

Співробітники СБУ встановили, що керівництво приватного підприємства організувало виробничий цикл з грубими порушеннями екологічних норм. Протягом восьми місяців завод здійснював понаднормативні викиди забруднюючих речовин у повітря без відповідного дозволу.

Менеджмент підприємства раніше вже притягували до адміністративної відповідальності за недотримання вимог щодо охорони атмосферного повітря. Попри це посадовці й далі не виконували приписи державних контролюючих органів щодо обов’язкового отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин. Комерсанти також не зважали на протестні акції мешканців міста, які вимагали негайного припинення порушень екологічного законодавства.

Завдяки своєчасному реагуванню Служби безпеки України і Держекоінспеції, Харківський окружний адміністративний суд тимчасово припинив виробничу діяльність коксового заводу до отримання всіх необхідних дозволів.

Наразі директору підприємства повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 241 (забруднення атмосферного повітря) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх посадовців, винних у завданні шкоди довкіллю та здоров’ю громадян.

Заходи із викриття і документування протиправної діяльності відбувалися за координації Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України спільно з Державною екологічною інспекцією у Харківській області та слідчими Нацполіції України під процесуальним керівництвом Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова.

Нагадаємо, що на нараді в Офісі Генпрокурора Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що за матеріалами СБУ відкрито 184 кримінальних провадження щодо екологічних злочинів.

Примітка:

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.