Реформа СБУ має відбутися таким чином, щоб це не нашкодило її спроможностям захищати Україну, - Сергій Пунь

СБУ готова до реформи і виступає за те, щоб нові зміни не нашкодили здатності Служби захищати державний суверенітет України.

Про це заявив заступник керівника з питань реформи СБУ Сергій Пунь під час круглого столу, присвяченого законопроекту про Службу безпеки.

«Нам потрібна реформа, яка удосконалить Службу безпеки України та надасть спецслужбі додаткових механізмів й інструментів для протидії актуальним загрозам державній безпеці, а не просто позбавить СБУ повноважень у якійсь сфері. Реформа СБУ має відбутися таким чином, щоб це не нашкодило її спроможностям захищати Україну», - наголосив Сергій Пунь.

За словами співробітника спецслужби, реформа СБУ повинна ґрунтуватися на основі передового світового досвіду, а також реалій гібридної війни, в яких сьогодні існує Україна.

«Особливо цінним є досвід Республіки Польща та країн Балтії, оскільки саме ці держави стикаються зі схожими безпековими викликами і загрозами, в першу чергу зі сторони РФ. Служби внутрішньої безпеки цих країн наділені правоохоронними функціями та мають в своїй структурі слідчі підрозділи», - підкреслив Сергій Пунь.

Серед інших «суперечливих моментів» реформи співробітник СБУ назвав позбавлення Служби функції контррозвідувального захисту економічної безпеки держави.

«Міжнародні терористичні організації використовують контрабандні та інші злочинні схеми для формування фінансового підґрунтя своєї терористичної діяльності, а розвідувально-підривна активність нерідко зосереджується на руйнуванні об’єктів критичної інфраструктури економічними засобами. Тому частина європейських спецслужб навпаки запроваджують в свій функціонал економічну контррозвідку, а не відмовляються від неї», - резюмував Сергій Пунь.