СБУ протидіє гібридній агресії РФ: з початку року викрито десятки ворожих агентурних мереж та центрів інформаційних диверсій (відео)

СБУ проводить системну роботу із охорони української державності та нейтралізації гібридної агресії РФ проти України. З початку року відкрито понад 300 проваджень за посягання на територіальну цілісність нашої держави та спроби захоплення влади. Понад 260 зловмисників – засуджено.

Викрито десятки агентурних мереж російських спецслужб. За завданням своїх «кураторів» вони проводили розвідувальну та інформаційно-підривну діяльність проти держбезпеки України.

За матеріалами контррозвідки СБУ 38 осіб засуджено за державну зраду і шпигунство.

У ході масштабної спецоперації СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ РФ. Зловмисники діяли на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

Ворожі агенти займалися підготовкою до вчинення диверсій. Серед об’єктів посягань – бойові літаки на одному з аеродромів Збройних Сил України.

Серед вилученого у зловмисників – майже 3 кг тротилу з електродетонаторами і реактивні протитанкові гранати.

У Луганській області:

затримано шпигуна Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ. Іноземець прибув до регіону для збору розвідданих про підрозділи операції Об’єднаних сил.

Зловмисника цікавила інформація щодо місць їх дислокації, а також про новітні зразки української зброї та військової техніки.

Крім того, за цей період нейтралізовано спроби вчинення серії терактів і диверсій у прикордонному регіоні України та районі проведення ООС.

У Закарпатській області:

СБУ запобігла підпалу Генконсульства сусідньої країни та вбивству місцевого громадського діяча. До організації злочинів причетний уродженець Луганщини, який був завербований представниками спецслужб РФ.

Зловмисники намагалися вчинити теракти для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в регіоні та дискредитації України на міжнародній арені.

У Донецькій та Луганській областях:

СБУ запобігла диверсіям поблизу лінії розмежування. У ході відпрацювання оперативної інформації виявлено два потужних бойових схрони ворожих диверсійних груп.

З тайників вилучено майже 40 кг тротилу, арсенал протитанкових і протипіхотних мін, а також набої до великокаліберних кулеметів та зенітних установок.

Крім того, до кримінальної відповідальності притягнуто понад 30 інтернет-агентів спецслужб РФ. Зловмисники поширювали через інтернет заклики до зміни меж державного кордону та захоплення влади в Україні.

Нейтралізовано більше ніж 1 тис. інтернет-спільнот і акаунтів, які були на «озброєнні» ворожих агентів.

За матеріалами СБУ 83 іноземцям, причетним до антиукраїнської пропаганди, заборонено в’їзд до нашої держави.

У лютому цього року СБУ знешкодила масштабну агентурну мережу Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил РФ. Зловмисники розповсюджували через телеграм-канали публікації, спрямовані на поширення панічних настроїв та штучне створення соціальної напруги в різних регіонах України.

За викритими фактами гібридної агресії РФ тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.