СБУ та Академія наук України домовилися про співпрацю та координацію в інтересах держбезпеки

Служба безпеки та Національна академія наук України домовилися про співпрацю та координацію заходів в інтересах державної безпеки. Відповідний Меморандум підписали Голова СБУ Іван Баканов і президент НАНУ Анатолій Загородній.

«Наша співпраця у протидії новітнім загрозам матиме не лише теоретичний, а й цілком прикладний характер. Адже науково-технічна сфера теж може стати об’єктом для диверсійних спроб іноземних спецслужб чи витоку секретних даних. Тож координація наших дій піде на користь державній безпеці», – зазначив Іван Баканов.

«НАН України зберегла свій науковий і кадровий потенціал і здатна забезпечити науковий супровід економічного, науково-технічного і соціально-культурного розвитку держави. Для цього є всі передумови. Підписання Меморандуму безумовно сприятиме розширенню ефективної співпраці між сторонами для координації заходів у сфері забезпечення державної безпеки», - заявив Анатолій Загородній.

Зокрема, спецслужба та Академія планують співпрацювати за напрямами: обмін інформацією, здійснення науково-технічної експертизи, аналіз безпекових питань, напрацювання пропозицій для керівництва держави тощо.

Також за потреби сторони можуть створювати спільні експертні та робочі групи, у тому числі для розробки проєктів нормативно-правових актів.

Реалізація Меморандуму сприятиме своєчасному виявленню, запобіганню та нейтралізації реальних і потенційних загроз.