СБУ викрила 6 агітаторів рашизму: серед них блогерка з «медіа-пулу» Медведчука та депутат міськради, який хотів втекти до рф

Служба безпеки затримала ще шість проросійських інтернет-агітаторів, які діяли у різних регіонах України.

Зловмисники виправдовували збройну агресію рф, героїзували російських окупантів та закликали до захоплення всієї території нашої держави.

Так, на Черкащині:

викрили депутата Чигиринської міськради, який публічно виправдовував воєнні злочини рашистів та чекав на захоплення області.

За даними слідства, посадовець поширював серед свого оточення антиукраїнські публікації. Деструктивний контент брав з прокремлівських інформресурсів та доповнював його «авторськими» дописами.

Також задокументовано, що фігурант був на прямому зв’язку з екснардепом-зрадником від забороненої Партії регіонів Володимиром Олійником, який переховується за кордоном.

У листуваннях з колишнім «регіоналом» він повідомляв дезінформацію, якою дискредитував українських воїнів та збирав для нього дані про настрої населення на Черкащині.

Депутат міськради планував власну втечу до рф та особисту зустріч з держзрадником.

Крім того затримано ще одного мешканця Черкащини, який поширював заклики до збройного захоплення державної влади в Україні.

Щоб розповсюдити ворожу агітацію, він створив декілька «Телеграм»- і Фейсбук-спільнот та адміністрував Ютуб-канал.

Також у своїх публікаціях зловмисник виправдовував злочини російських окупантів у Бучі.

У Києві:

викрито столичну блогерку, яка «відбілювала» підривну діяльність екснардепа-зрадника Медведчука та колаборанта Стремоусова.

Для цього використовувала власні сторінки в Телеграмі, ТікТоці, Інстаграмі із загальною аудиторією понад 100 тис. користувачів.

Разом з цим фігурантка проводила платні «онлайн-семінари» щодо ухилення від мобілізації в Україні.

На Дніпропетровщині:

викрито ще двох проросійських агітаторів. Один з них – колишній правоохоронець, який вихваляв бойовиків окупаційних угруповань рф.

Іншим фігурантом виявився мешканець Новомосковська. На особистій сторінці в соцмережі він поширював фейки про Сили оборони, які воюють на передовій.

На Донеччині:

затримано жителя прифронтового району, який закликав бомбардувати Київ та героїзував бойовиків російського угруповання «Ахмат».

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в м. Києві, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях за процесуального керівництва обласних прокуратур.