СБУ викрила угруповання, яке здійснювало незаконні фінансові перекази для міжнародної терористичної організації

Служба безпеки України викрила у Києві організовану групу вихідців з Сирії, яка займалася незаконними валютними переказами. Транзакції проводилися в обхід банків, в рамках так званої системи «хавала», в тому числі в інтересах міжнародних терористичних угруповань.

За результатами проведення низки обшуків у Києві та Одеській області правоохоронцями вилучено:

  • готівку на понад 3,9 мільйонів гривень;
  • банківські картки, які використовувались для незаконних операцій;
  • «чорну бухгалтерію» та інші матеріали, що мають доказове значення.

Оперативники спецслужби встановили, що через систему, яка функціонує поза українським законодавством та поза контролем фінансового моніторингу України, ділки проводили фінансові операції в інтересах учасників міжнародних терористичних угруповань.

Наразі у Києві організатору схеми повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення у сфері протидії легалізації грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

Викриття злочинної схеми проводилось спільно з Печерським УП ГУ Нацполіції в м. Києві, під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури № 6.

Триває досудове слідство.

Довідка:

«Хавала» – назва систем позабанківських валютних переказів, побудованих на договірно-розрахунковий засадах, яка має широку географію поширення і активно використовується на території Близького та Середнього Сходу.

Зазначена система грошових переказів активно використовується членами терористичних та інших злочинних угрупувань при легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.