СБУ запобігла рейдерському захопленню 8 стратегічних підприємств України з початку року

Служба безпеки України проводить системну роботу із захисту критичної інфраструктури та економічного потенціалу держави. З початку цього року співробітники спецслужби запобігли рейдерському захопленню 8 стратегічних підприємств України. При цьому 50 об’єктам нерухомості відновлено право державної власності.

Загалом за 9 місяців цього року, зусиллями СБУ, бюджету України не допущено економічних збитків на 43 млрд грн. Це вдалося зробити шляхом роботи на випередження – коли співробітники спецслужби запобігли злочину і розкрили його на етапі «підготовки».

Так, на початку цього року за матеріалами СБУ суд наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок». Було встановлено, що службовці ТОВ «ПрикарпатЗахідТранс» на підставі завідомо підроблених документів незаконно заволоділи державним майном, вартість якого становить понад 200 млн грн.

У Дніпрі СБУ зупинила діяльність нелегального конвертаційного центру з обігом у 800 мільйонів грн. Організатори мінімізували податки для низки підприємств регіону, що завдало збитків державному бюджету у особливо великих розмірах.

Також співробітники спецслужби викрили найбільшу в історії України криптоферму: вилучено майже 5 тис. одиниць комп’ютерної техніки. Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж АТ «Вінницяобленерго». Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії. За попередніми висновками фахівців, сума збитків від такої діяльності може становити понад 10 млн грн.

Співробітники СБУ блокували механізм фінансування незаконних збройних формувань так званої «ЛНР» та повідомили про підозру 5 громадянам РФ, які організували закупівлі вугільної продукції у так званих «Л/ДНР».

Крім того, припинено незаконне використання майна ПАТ «Мотор Січ», вартістю 18 млрд грн.

Загалом, за ініціативи СБУ, було запроваджено економічні санкції щодо 1006 юридичних і 640 фізичних осіб.