За минулий рік військова контррозвідка СБУ викрила десятки спроб прихованої передачі оборонних відомостей іноземним спецслужбам

Військова контррозвідка СБУ проводить системну роботу щодо захисту оборонного потенціалу України від загроз гібридної агресії РФ. За минулий рік більше ніж 30 ворожих агентів викрито на прихованому збиранні розвідданих, у тому числі щодо організації військового управління у Збройних Силах України.

Для отримання секретних оборонних відомостей представники російських спецслужб створювали агентурні мережі та відпрацьовували закриті канали зв’язку.

У ході слідчих дій у зловмисників виявлено комп’ютерне обладнання, електронні носії інформації та інші докази злочинних дій.

Крім того, під час проведення комплексних заходів встановлено особи 26 іноземців, причетних до підривної діяльності проти нашої держави. Наразі їм заборонено в’їзд на територію України.

За цей період у ході масштабних спецоперацій нейтралізовано 35 учасників незаконних збройних формувань ОРДЛО. Встановлено, що вони брали активну участь у бойових діях проти українських військових підрозділів на території Донецької та Луганської областей.

За матеріалами СБУ двох зловмисників засуджено до ув’язнення. Суд визнав їх винними у вчиненні злочинів за:

  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України),
  • ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строками до 10 та 8 років відповідно.

У ході слідчо-оперативних дій поблизу лінії розмежування виявлено більше сотні фактів незаконного обігу військових засобів ураження.

Під час огляду вилучено:

  • понад 150 кг вибухівки,
  • 540 реактивних протитанкових гранат,
  • велику кількість боєприпасів, у тому числі майже 200 тис. набоїв різного калібру.

За минулий рік співробітники СБУ викрили десятки схем розкрадання бюджетних грошей та одержання неправомірної вигоди.

Заблоковано спроби нелегального переправлення за кордон комплектуючих до українських військово-транспортних літаків.

Викрито оборудки щодо незаконної передачі земельних ділянок. Це дозволило запобігти втраті майже 1 тис. га державних земельних площ на більше ніж 600 млн грн.

За викритими фактами правопорушень тривають розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та притягнення до відповідальності винних осіб.

Співробітники військової контррозвідки СБУ продовжують проводити комплексні заходи щодо системної протидії загрозам гібридної агресії РФ проти України.